Exercitii practice, Noua energie

Starea de mulțumire și regăsirea Sinelui

rose-2715640__340

Între a-ți dori ceea ce nu ai și între a vrea ceea ce îți lipsește există o mare diferentă de fond. Niciodată nu putem avea totul, dar în același timp nu ne lipsește nimic din ceea ce ne este necesar. Starea de mulțumire și regăsirea Sinelui sunt două acțiuni ale aceluiași scop.

Starea de mulțumire și regăsirea Sinelui

Până la regăsirea Sinelui ca Întreg, suntem predispuși stării de nemulțumire. Mereu vrem mai mult și altceva, deși avem totul. Egoul nu percepe noțiunea de întreg și de suficient. El poate fi încadrat cu ușurință în categoria bolilor, întrucât este provocator de suferință. Faptul că cere întotdeauna ce nu are la un anumit moment, asta încarcă ființa cu stări de nemulțumire, furie, neliniște, invidie, gelozie și ură. Când Sinele Profund va identifica aceste emoții ca ”daruri de la greci”, atunci vom realiza că tot ceea ce obținem astfel, devine nociv. Atunci ființa nu va mai fi parazitată de acest ”cal troian”inconștient, așa cum îl numeam într-un interviu.

Eul inconștient

A fi una cu propria viață” a fost o expresie greu de înțeles pentru mine până spre vârsta de 30 de ani. Experimentasem această stare în toate acțiunile de după ’89.  Faptul că Peter putea să desfășoare elemente dificil de atins, iar John executa cu ușurință mișcări de care eu nici măcar nu mă apropiam, îmi aruncau eul inconștient într-o eroare teatrală.  Aceea că nu sunt suficient de bun, că trebuie să obțin din ce în ce mai mult de la mine, fizic și moral, pentru a-mi întregi ființa.

În anul 2000, două răspunsuri la întâmplări, aparent banale, au avut un impact determinant în micro-universul ființei mele:
1. De ce a încercat un individ complet ca Michael Jackson să-și schimbe înfățișarea, când el avea o voce de neegalat și un joc scenic inimitabil? De ce unele staruri cu însușiri unice, apelau la intervenții chirurgicale pentru a-și transforma aspectul fizic?
Prima ipoteză pe care am emis-o ca lege, mie însumi, a fost aceea că nu există o inferioritate fizică, ci o nemulțumire la nivel psihic, inconștient. Acea dorință de a fi mai mult, mai bun, mai frumos. În cazul de mai sus, respectivele staruri erau inconfundabile, întregi, și una cu propria viață. Intervențiile ulterioare asupra trupului lor au adus doar o transformare artificială. Fără impact la nivel psihologic, sau poate doar unul negativ, întrucât au ieșit din sfera esenței propriei ființe. Ei și-au schimbat forma, afectând, totodată, fondul natural oferit de univers.
2. Adesea, în bază eram felicitat pentru modul în care încheiam diverse proiecte. De cele mai multe ori meritele îmi erau recunoscute de Peter, John și de ceilalți colegi, ale căror calități, la rândul meu, năzuiam să le ating. În plus de asta, deși venisem dintr-o țară recunoscută doar prin Nadia Comăneci și Gică Hagi și, eram oarecum marginalizat, abilitățile și cumpătarea m-au propulsat ca lider de grup, poziție pe care am păstrat-o până la retragerea din echipă.
Aprecierile celor din jur și postura de conducător mi-au relevat, indirect, că eu sunt întreg prin ceea ce sunt, fără să am nevoie de nimic mai mult -de calitățile lui John și Peter pe care le vedeam ca plusuri- și că e posibil ca inconștient să-mi doresc altceva ce nu s-ar regăsi niciodată în ființa mea, atâta vreme cât e vorba de râvnă interioară și nu de necesitate naturală. [Cristi Iordache – Ukiah, 2001]

Acestea au fost cele două momente care m-au determinat să mă opresc din ”a cere” ce au ceilalți. Întâmplări asemănătoare au existat mereu, de-a lungul vieții. Însă niciodată nu m-au pus față în față cu conștientizarea propriei ființe și n-au avut efectul exemplelor de mai sus. În anul 2000 mi-am spus primul ”mulțumesc” interior și de-atunci le-am sugerat și apropiaților mei să o facă.

Nemulțumirea, mânia și râvna – Egoul și negativitatea

Nemulțumirea și furia sunt cărămizi în construirea egoului și au la bază efectul alteritar – compararea cu ceilalțiEgoul se impune Sinelui Profund ca justițiar și chiar împarte propria dreptate cu multă pasiune. El se situează într-o stare de plăcere când emite și receptează emoții negative. O atenție sporită acordată acestui proces egocentrist este primul pas spre consolidarea conștientizării. 
Negativitatea are efect nefavorabil asupra organismului uman, producând o serie de disfuncționalități. Suferințeale sistemului digestiv, ale sistemului imunitar, ale inimii și sistemului respirator sunt efectele negativității. Afecțiunile psihosomatice pot cuprinde orice parte a corpului și în acest caz avem de-a face cu o suferință, nu cu o plăcere. Nemulțumirea, mânia și râvna oferă plăcere egoului dar îmbolnăvesc corpul fizic. Acceptând că stările negative sunt elemente ale aceleiași ființe care suferă, deducem că plăcerea egoului un nonsesns. Nimeni, niciodată, nu își dorește propriul rău!

Sinele Profund -izvor de armonie și mulțumire

Conștientizarea și implicit meditația în stări de mulțumire pot semnifica debutul primei etape în diminuarea egoului cu ale sale ”daruri”. Cu cât starea de conștiință se consolidează, cu atât forța egoului se diminuează. Suma elementelor care compun cele două câmpuri antagonice, este mereu egală. De înțelepciunea noastră depinde acțiunea de înzestrare a lor. Putem lăsa egoul să ne devoreze ființa, sau putem construi Sinele Profund -izvor de armonie și mulțumire
Niciun om cu o inteligență autentică nu se supune unui parazit, nu cade pradă unui ” cal troian”. Acesta refuză instantaneu orice stare de nemulțumire, de râvnă sau de gelozie.

Nu căutați să fiți ceea ce nu sunteți, nu așteptați să primiți altceva decât deja aveți. Acum și aici, cu toții sunteți întregi! Sunteți una cu propria viață! Nu căutați în ”dacă ar fi fost” și în ”dacă voi avea”. Trăiți și consolidați armonia a ceea ce sunteți astăzi, pentru a culege bucuria acum și în toate zilele. Spuneți astăzi primul ”mulțumesc”!

http://oficialmedia.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.