Exercitii practice

Piramida lui Dilts

mountain-3119817__340Recunoaște, uneori te întrebi:„De ce eu trăiesc așa cum trăiesc”, „De ce am ceea ce am?”. Să știi că răspunsurile la aceste întrebări le vei putea găsi cu ajutorul piramidei lui Dilts.

Robert Dilts este unul dintre cei mai cunoscuți experți în ceea ce privește programarea neurolingvistică. El a propus această piramidă, care poate descrie foarte bine viața unui om.

Particularitatea acesteia rezidă în faptul că pentru fiecare nivel, răspunsul la întrebarea „De ce e așa?” este plasat cu un nivel mai sus.

Nivelul de la bază se referă la modul de viață de zi cu zi și răspunde la întrebarea „Ce am eu?”. În această categorie se includ finanțele tale, munca, afacerea, casa, familia și cercul de prieteni.

Dacă te vei întreba: „De ce am ceea ce am?”, răspunsul va trebui să-l găsești la următorul nivel, unde se află acțiunile tale. Acesta răspunde la întrebarea „Ce fac eu?”. Evident, de ceea ce faci în fiecare zi, depinde ceea ce ai în final.

Dacă te vei întreba: „De ce fac, ceea ce fac?”, răspunsul îl vei găsi, iarăși mai sus. Acest nivel răspunde la întrebarea „Cum eu aleg?”, iar de asta depinde felul cum ei tu deciziile, cum faci o alegere, după ce strategie te conduci ( tinzi spre mai multe sau nu prea te strădui, trăiești cu ziua de azi sau planifici ce va fi peste câțiva ani), toate depind de felul în care vei acționa tu într-o anumită situație.

Dacă te vei întreba: „De ce aleg, ceea ce aleg?” vei urca și mai sus în piramidă. Nivelul 4 arată convingerile tale și răspunde la întrebarea: „În ce cred eu?”.Iar aici îți vei putea da seama că dacă crezi că îți poți găsi un loc de muncă doar având pile, tu nu prea te vei strădui să înveți. Iar dacă ești convins că orice obstacol poate fi depășit, tu vei încerca din nou și din nou până vei reuși.

Dacă te vei întreba: „De ce eu cred în ceea ce cred?”, te va ajuta să clarifici situația doar nivelul 5, cel care se referă la autocunoaștere. El răspunde la întrebarea „Cine sunt eu?”, iar răspunsul la această întrebare depinde în mare măsură de convingerile tale. Evident, lumea înconjurătoare va fi diferită pentru cel ce crede că este un ratat față de cel ce crede că este un geniu norocos.

Și, în final, ultimul nivel este cel al misiunii, al sensului vieții. El răspunde la întrebarea: „Pentru ce eu trăiesc?”. În viziunea mea, acest nivel este accesibil doar oamenilor religioși, întrucât aceasta presupune că sensul vieții nu este stabilit de om, ci de o divinitate.

Care este rolul piramidei lui Dilts? În primul rând, ea te ajută să înțelegi de ce trăiești așa cum trăiești și de ce ai ceea ce ai, astfel făcând o analiză de expert a propriei vieți. Iar în al doilea rând, să înțelegi ce să schimbi în viață pentru ca să ai ceea ce îți dorești.

http://eushtiu.com/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.