Relatii

9 FRAZE CHEIE care te ajută să te împaci cu partenerul tău

b78e4-iubire-si-suflet-curat_0b10ad2127528bCuvintele nespuse și tensiunea nu fac decât să ne erodeze relațiile romantice, spun experții de la The Gottman Institute.

Dacă nu învățăm să comunicăm și să reparăm rupturile din relații, frustrările vor exploda și vor cauza probleme și mai mari. Uneori, când lucrurile nu mai funcționează, partenerii preferă să rămână în tăcere, de teamă că nu vor fi înțeleși sau poate că ceva din ei a renunțat să mai caute conexiunea.

Totuși, tăcerea spune de cele mai multe ori un singur lucru: Ai încetat să mai contezi. Nu meriți strădania mea, timpul sau atenția. Iar acest lucru nu poate decât să provoace o distanțare emoțională și mai radicală. Iată de ce trebuie să încercăm să ne reparăm relațiile cu cei pe care îî iubim…

Cum să repari o relație: Cum poți să rupi tăcerea ca de gheață instalată între voi?

Institutul Gottman, specializat în psihologia relațiilor de cuplu ne recomandă câteva formule de adresare cu rol de reparație, care să ne ajute să rupem tăcerea atunci când ea a devenit mult prea… apăsătoare.

  1. Hei, nu am prea vorbit în ultima vreme. Am avut X sentimente și chiar nu am știut ce să spun.
  2. Putem să vorbim? Știu că am păstrat tăcerea și nu am mai spus nimic. Nici măcar nu știu dacă pot să explic, dar mi-ar plăcea să încerc. Sper să vrei să mă asculți puțin și să ne lămurim împreună.
  3. Nu prea sunt sigură de cele ce se petrec aici, dar simt că nu prea am mai comunicat noi doi în ultima vreme. Ai avea timp în seara asta?
  4. Îmi e dor de tine… Nu prea mai vorbim în ultima vreme ți nu sunt prea sigură de ce. Nu am întrebat pentru că îmi e teamă că ai să spui că este vina mea, dar îmi e dor de tine. Îmi e dor de noi.

Partenerii încetează să mai vorbească unul cu celălalt de teama a ceea ce se va întâmpla după această conversație. Ce se va întâmpla dacă nu reușim nici de data aceasta? Ce se va întâmpla dacă îl întreb pe partener ce îl deranjează și nu am să pot să fac față răspunsului său? Ce se va întâmpla dacă îi spun partenerului ce mă apasă iar lui nu îi va păsa?  

AdvertisementAceste frici ne fac să păstrăm tăcerea. Dar reparația într-o relație presupune a ne asuma riscuri. Și ne asumăm riscurile acestea de dragul celeilalte persoane și a relației pe care am construit-o. Amintește-ți că v-ați îndrăgostit pentru un motiv și că ați creat aceste lucruri minunate împreună. Tăcerea poate fi depășită.

Cum să repari o relație:Iată câteva formule de adresare care să te ajute să îți învingi teama:

Dacă îți este teamă de ceea ce partenerul ar avea să îți răspundă, ce ar putea să gândească sau să facă,fii transparentă în legătură cu acest lucru.Spune-i partenerului ceea ce îți dorești ca el să știe:

  1. Știu că nu mă pricep cel mai bine la comunicare, dar tăcerea nu poate fi bună. Din tot sufletul, nu vreau să fim certați. Imi doresc să trecem împreună peste asta.
  2. Știu că ne străduim amândoi.Știu și că tot continuăm să greșim.Dar tăcerea înseamnă să renunțăm și eu nu vreau asta.
  3. Știu că nu prea am comunicat în ultima vreme. Adevărul este că îmi e teamă ți îmi doresc din toată inima să ne re-conectăm. Simt că am fi parcă pe poziții opuse și îmi doresc să fim din nou o echipă. Vreau tare să găsim o formulă prin care să rezolvăm situația asta, chiar dacă niciunul dintre noi nu știe exact cum să înceapă.
  4. Hei, nu vreau să te simți atacat. Știu că am greșit, dar conversația asta trebuie să înceapă de undeva. Relația noastră este mult prea importantă pentru mine ca să nu încerc. Așa simt.
  5. M-am surprins zilele trecute spunându-i unei prietene când de frumos te-ai purtat cu X.Am realizat că nu ți-am spus niciodată cât de mult te apreciez pentru acest lucru.Nici nu îmi mai amintesc când am avut noi o conversație mai profundă decât lucruri practice.Mi-ar plăcea să ne facem timp să mai vorbim și despre noi, din când în când.

Acum, că ați spart tăcerea în relația voastră, pășiți împreună prin această nouă ușă care s-a deschis pentru voi. În relațiile sănătoase, tensiunile și depășirea lor nu fac decât să consolideze relația și să vă apropie și mai tare.https://www.garbo.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.