Psihologia vieții

Vulnerabilitatea si mastile pe care le purtam

20190525_135806.jpg

Se vorbeste despre „Puterea Vulnerabilitatii”.
Acest concept este format din doua cuvinte: „Puterea” si „Vulnerabilitatea”
Primul cuvant are o conotatie negativa…. Cine detine PUTEREA, are si un grup de oameni asupra carora o exercita, intr-un sens benefic sau nu. In majoritatea cazurilor puterea este exercitata intr-un sens negativ.

Pe de alta parte „Vulnerabilitatea” presupune o stare pe care o are la un moment dat o anumita persoana. Pornind de la faptul ca Vulnerabilitatea este o stare, o traire, o emotie… etc ma duce cu gandul ca aceasta stare a fost, cândva, CREATA si ALIMENTATA de mediul extern: parinti, profesori, prieteni… oameni in general.

Aceasta stare, daca era controlata si gestionata corespunzator, nu o mai aveai de la bun inceput. Toate elementele care genereaza aceasta stare nu te mai afectau.

Cuvinte cum ar fi: Gras, Urat, Prost, Sarac, etc.
Aceste elemente formeaza si consolideaza sentimentul numit Vulnerabilitate.

Ca sa avem o concluzie intermediara: Conceptul „Puterea Vulnerabilitatii” este format din doua elemente negative intr-un spectru larg, pentru ca putem avea si „Putere Dumnezeiasca… care este benefica”. 
Pe de alta parte cuvantul „Vulnerabil” ar trebui sa fie un sentiment INEXISTENT inca de la inceput. Ma refer la copilarie – adolescenta unde se formeaza de obicei acest sentiment si ulterior apar mastile.

Ceea ce vreau sa spun este sa incercam sa ne uitam dincolo de anumite expresii sau concepte. Pentru ca, asa cum am mentionat mai sus, daca o persoana nu se ALIMENTEAZA de la bun inceput cu aceste elemente nocive… atunci acest concept de Vulnerabilitate nu va exista pentru aceasta persona. In consecinta nu va fi nevoie sa se „trateze” cu metodele prezentate in cartile si articolele care dezbat ce inseamna sa ai Putere daca esti Vulnerabil si-ti arati toate „defectele”.

In alta ordine de idei, daca sunt persoane care au fost „cotropite” de Vulnerabilitate … atunci aceste persoane au nevoie sa li se spuna, ce Puternice vor fi, daca recunosc ca sunt Vulnerabile si nu se mai ascund sub o masca.

O prezentare concisa a „bolii” numita Vulnerabilitate si „tratamentul spiritual” aferent ar fi urmatorul:

In primul rand persoanele care sufera de Vulnerabilitate au anumite masti din dorința de a ascunde elementele care formeaza suferinta.
Cateva elemente ar fi: lipsa banilor, a unui statut social, a frumusetii, gras/slab… etc.

Ideea este simpla. In momentul cand avem masti trebuie sa SUFERIM urmatoarele consecinte:
– Suntem actori in fiecare moment al vietii noastre sociale si personale. Foarte rar vom fi noi asa cum suntem. 
-Simulam mai multe roluri in conjuncturi diferite.
-Riscam sa fim deconspirati si, daca se intampla, suferintele sunt mari.
-Din cauza rolurilor pe care la jucam ne conectam cu oameni care achieseaza rolului nostru si nu persoanei din spatele mastii. Aceste relatii sunt foarte nocive si duc la dezastre atat in viata personala cat si profesionala.
-Un alt risc foarte important, din cauza rolurilor pe care le jucam, persoanele care ne-ar iubi, asa cum suntem, NU ne vor vedea pentru ca masca pe care o purtam blocheaza persoana divina din spatele ei.

Aceste elemente si multe altele, ne ocupa „Momentul PREZENT” si ne afecta in doua directii:
✔️ E posibil sa ajungem la un moment dat sa credem ca suntem altcineva. Conceptul „Fake it till you make it”
✔️Un alt element nociv este faptul ca ne ocupa „Momentul Prezent” si ne traim viata, si asa scurta, pe jumatate sau chiar mai putin…. în functie de cate vulnerabilitati vrem sa ascundem.

Daca elemntele prezentate mai sus sunt suficiente sa va convinga ca nu este benefic sa purtam masti atunci… „Jos Masca”. Elementele benefice va las sa le descoperiti singuri.

O alta problema in aceasta metota de a „da masca jos” este urmatoarea:
In toate cartile se vorbeste de cum sa-ti dai „masca” jos si sa-ti arati „defectele” fara sa te intereseze de ce zic alti oameni. Corect?
Vorbim despre acele „defecte” din mintea ta care initial te-au facut sa-ti pui masca?

Deci ce ne invata aceste carti este sa ne dam masca jos dar in continuare sa consideram ca avem defecte. Este doar un „tratament” intermediar si superficial. Este doar o abordare in care „ne mandrim” de defectele noastre si incercam sa nu ne mai afecteze cei din jur….
Pai ce facem, ramanem cu defectele in minte si doar schimbam atitudinea, cu un Ego si Eu fals.. imens?
Dupa acest pas trebuie sa incepem procesul de curatare si de vindecare profunda si sa NU mai consideram ca daca ceva ne diferentieaza fața de un etalon impus, acel lucru ar fi un „DEFECT”…. 
Aceasta este ultima etapa si cea mai importanta.
DOAR prin schimbarea perspectivei si recunoastrea faptului ca ai defecte, combinata cu o atitudine de „je m’en fiche” poate duce la un moment dat la „reactivarea” fenomenului de vulnerabilitate care de obicei vine cu o intensitate si mai mare ca la inceput si poate sa duca la dezastre pe plan emotional.

Inchei prin a va dori sa nu ajungeti sa fiti Vulnerabili. Daca nu esti bolnav nu ai ce sa tratezi. Iar conceptul de a fi vulnerabil nu este o PUTERE, este pur si simplu stare NORMALA.

Va doresc multa sanatate spirituala! Cuenseo

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.